STAJ YAPACAK OLAN TÜM BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DİKKATİNE!
Değerli öğrenciler, staj yapacak olan öğrencilerin staj yaptıkları tarihlerde sigortalı olmaları kanuni zorunluluktur. Sigorta ile ilgili işlemler Üniversitemiz İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Staj İşlemleri Birimi tarafından yürütülmektedir. Mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda staj yapan öğrencilerimizin sigorta işlemlerinin işleyişi ile genel olarak dikkat edilmesi gereken hususlara ve yapılacak uygulamaya ilişkin bilgiler aşağıda belirtilmektedir.
Staj yapacak olan öğrencilerin en erken staj başlangıç tarihinden 1 ay öncesi ile en geç staj başlangıç tarihine 5 gün kala istenilen belgeleri PDF şeklinde İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Staj İşlemleri Birimi staj@hur.bau.edu.tr e-posta adresine göndererek başvuru yapmaları gerekmektedir. Örneğin Staj başlangıç tarihi 16.01.2023 olan bir öğrencinin staj evraklarını 17.12.2022 ile 09.01.2023 tarihleri arasında staj@hur.bau.edu.tr e-posta adresine gönderilmelidir. SGK sisteminin işleyişi nedeniyle staj başlangıç tarihine bir aydan uzun bir süre varsa staj sigortası işlemleri kesinlikle yapılamamaktadır.
Sigorta giriş işlemleri tamamlanmadığı takdirde yasal zorunluluk yerine getirilmemiş olacaktır ve sigorta giriş işlemi yapılmayan öğrencilerin stajları geçersiz olacaktır. Bu açıdan zamanında bildirim yapılması önem taşımaktadır.
05.12.2022 tarihi itibariyle staj@hur.bau.edu.tr e-posta adresi dışında yapılan başvurular kabul edilmeyecektir. Sadece hafta içi mesai saatleri içinde (08:30/17:00) yapılan staj sigortası başvuruları kabul edilecektir. Mesai saatleri haricinde ve hafta sonu yapılan başvurularınız işleme alınmayacağı için mesai saatleri içinde tekrar başvuru yapmalısınız.
Online başvuru sonrasında öğrencinin e-posta adresine gönderilen SGK staj sigortası işe giriş bildirgesi öğrenci tarafından staj yapacağı şirkete iletilir. Staj yapacak öğrencinin SGK işe giriş bildirgesini aldıktan sonra staj tarihlerinde herhangi bir değişiklik olduğu takdirde, bu değişikliği gösterir yeni şirket yazısı ile tekrar İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, Staj İşlemleri Birimine başvurması gerekecektir.
İSTENEN BELGELER
• Nüfus Cüzdanı fotokopisi
• Fotoğraf (1 ad.)
• Yerleşke belgesi (ikametgâh) ya da adına kayıtlı fatura
• Fakülteye ait staj zorunluluk formu
• Staj yapacağı yerden kaşeli ve imzalı yazı (Dilekçe-1 veya Dilekçe-2’den uygun olan doldurulabilir. Şirket kaşesi mutlaka olmalıdır.) veya staj yapılacak şirketin antetli kağıdında veya şirket kaşeli bir dilekçe kabul edilir.
Tam zamanlı staj yapan öğrenci Dilekçe-1 ile kısmi süreli staj yapacak olan öğrenci haftada kaç gün staj yapacağını belirten Dilekçe-2 ile başvuru yapmalıdır.
• Taahhüt Belgesi: Yükseköğrenimde Staja Tabi öğrencilerimiz için Sosyal Güvenlik Kurumuna tescil bildiriminde bulunmadan önce, öncelikle ailesinden bakılmakla yükümlü olunan kişi durumunda olunup olunmadığının tespit edilmesi önem arz etmektedir. Bunun için Staj İşlemleri Birimince öğrencilerden beyan ve taahhüt belgesi alınması ileride cezai bir durum ile karşılaşmamak açısından zorunludur.
Öğrencinin ailesi tarafından bakılmakla yükümlü olması veya olmaması haline göre Staj İşlemleri Birimince iki farklı işlemin yapılması gerekecektir.
Beyan ve Taahütname-1; Ailesi tarafından sağlık yardımı alıp bakılanlar tarafından doldurulacaktır.
Beyan ve Taahütname-2; Ailesi tarafından sağlık yardımı almayıp sağlık hizmetlerinden yararlanmayan öğrenciler tarafından doldurulacaktır.
• Çalışma İzni Muafiyeti Belgesi: Staj yapacak yabancı uyruklu öğrencilerin çalışma izni muafiyeti belgelerini temin etmeleri beklenmekte olup, belgeleri gelmeyen öğrencilerin stajyer statüsünde işe girişleri yapılamayacaktır. Ayrıca süreç ile ilgili detay bilgilere https://emuafiyet.csgb.gov.tr/welcome link’ den ulaşılabilir. Muafiyet başvurusu Yurt içinde yapılacak stajlar için yapılmalıdır.
Not: Evraklardan herhangi birinin eksik olması durumunda staj başlangıcı yapılmayacaktır. Konu ile ilgili kanun metni aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bilgi edinmenizi önemle rica ederiz.
Saygılarımızla.
DİLEKÇE ÖRNEKLERİ
Dilekçe-1 (Staj yapılan yerden alınan dilekçe)
Dilekçe-2 (Staj yapılan yerden alınan kısmi süreli dilekçe)
Beyan ve Taahhütname-1 (Ailesi tarafından sağlık yardımı alıp bakılanlar için) (İngilizce versiyon)
Beyan ve Taahhütname-2 (Ailesi tarafından sağlık yardımı almayanlar, GSS kapsamına alınacaklar) (İngilizce versiyon)
STAJYER SİGORTASI UYGULAMA ESASLARI KANUN METNİ
6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 25/2/2011 tarihli ve 27857 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
6111 sayılı Kanunun 24üncü maddesiyle Kanunun 5inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yapılan düzenlemeyle 1/3/2011 tarihinden itibaren kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı 82nci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır. Bu bentte sayılanlar, 4üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır.
Kanunun 5inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine tabi sigortalılardan bakmakla yükümlü kişi olmayanlar için prim oranı 6111 sayılı Kanunun 38inci maddesiyle Kanunun 81inci maddesinde yapılan düzenleme ile 1/3/2011 tarihinden itibaren prime esas kazancın %6'sı olarak belirlenmiştir. Bu oranın %1'i kısa vadeli sigorta kolları, %5'i genel sağlık sigortası primidir. Bunların prim ödeme yükümlüsü ise önceden olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar ile öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarıdır. Bakmakla yükümlü olmayan sigortalılar için 1/3/2011 tarihinden itibaren işverenlerden ayrıca sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenmeleri istenmeyecektir.
5510 sayılı kanunun 5inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler;
6111 sayılı Kanunun 24üncü maddesi ile Kanunun 5inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi değiştirilmiş, 26ncı maddesi ile 7nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "zorunlu" ibaresi, 41inci madde ile de 87nci maddesinin (e) bendinde yer alan "zorunlu" ibaresi 1/3/2011 tarihinden geçerli olmak üzere madde metninden çıkartılmıştır*. Yapılan düzenlemelerle 1/3/2011 tarihinden itibaren Kanunun 5inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrencilerden okudukları eğitim kurumunda zorunlu staj şartı bulunanlar yanında okul tarafından staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle sigortalı sayılacaklardır.