Bahçeşehir Üniversitesi'nin Türkiye'ye Değer Katanlar Ödülü, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı'na verildi.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin bu yıl ikinci kez, eğitim ve gelişime yön veren, ülke ekonomisine, sanat mirasına, tanıtıma ve bilinirliğine katkı sağlayan isimlere verdiği Türkiye'ye Değer Katanlar Ödülü'ne, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı değer görüldü.
Bahçeşehir Üniversitesi'nde (BAU) gerçekleşen ödül töreninin açılış konuşmasını Türkiye Değerler Araştırması Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Esmer yaptı.
“DEĞER KATANLARI TAKDİR ETMEKTE CÖMERT DEĞİLİZ”
Prof. Dr. Yılmaz Esmer, bu yılki ödülün alanının sanat ve kültür olduğunu belirterek, "Oya Eczacıbaşı Türkiye'de çok önemli bir ilke imza attı. Bundan 8 yıl kadar önce Türkiye'nin ilk modern sanat müzesinin açılışına öncülük etti ve o günden bu yana müzeyi bugün bulunduğu üst düzeydeki konumuna getirdi" dedi. Türkiye’de bilim ve sanat gibi konuların biraz gerilerden geldiğini belirten Esmer, "Ülkemizde bilim, kültür ve sanat gibi alanlara katkıda bulunanları takdir etmekte fazla cömert davranmıyoruz. Bahçeşehir Üniversitesi olarak, bu yanlışı düzeltmek istedik ve bu nedenle de geçtiğimiz yıldan başlamak üzere bilim, teknoloji, kültür, sanat ve ekonomi alanlarında Türkiye’ye gerçekten değer katanları şükranla minnetle ödüllendirmek istedik. 2.’si düzenlenen Türkiye’ye Değer Katanlar Ödülü’nü bu yıl sanat ve kültür denilince Türkiye’de akla ilk gelen ailelerden biri olan Eczacıbaşı Ailesi’nden İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’na vermek istedik. Türk kültürü ve sanat yaşamı, Oya Eczacıbaşı’na çok şey borçludur. Bu ödülü kabul ettiği için kendisine teşekkür eder, saygılarımı sunarım" dedi.
“ECZACIBAŞI, KÜLTÜR VE SANAT DENİNCE AKLA İLK GELEN AİLEDİR”
Yılmaz Esmer'in ardından, BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, yılda sadece bir kez düzenlenen Türkiye’ye Değer Katanlar Ödülü’nün hem Bahçeşehir Üniversitesi hem de Türkiye için oldukça önemli bir ödül olduğunu belirterek, “Türkiye’de kültür ve sanat diyince akla gelen ilk isim Eczacıbaşı Ailesi’dir. Bu bağlamda, bugün İstanbul Modern’in Türkiye’nin önemli bir kültür ve sanat merkezi haline gelmesinde büyük katkısı olan da Eczacıbaşı Ailesi’nin bir ferdi olan Sayın Oya Eczacıbaşı’dır. Kendisine, ülkemize yaptığı bu büyük hizmetlerden dolayı teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim” dedi.
“BAU OLARAK KATKI VERMEYE HAZIRIZ”
BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Türkiye’ye değer verenlere ve değer katanlara takdim edilen bu ödülün Oya Eczacıbaşı’na verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Eczacıbaşı Ailesi, iş dünyasından daha çok, Türkiye’nin zor anlaşılan belki de gerektiği kadar anlaşılmayan bir alanı, ama olmazsa olmazı olan sanatla ilgilenmiştir. Eczacıbaşı Ailesi, ülkemize sanatın ne olduğunu, ne demek olduğunu, bıkmadan, tükenmeyen enerjileriyle uzun yıllardan beri anlatma gayretinde olan bir ailedir. Önemli olan bankadaki paralar değil, ne kadar sosyal sorumluluk projesinin altına imzanızı atıyorsanız, işte o zaman o kadar zenginsindir deniliyor. Eczacıbaşı Ailesi de bunların başında geliyor” dedi.
ENVER YÜCEL SANAT EĞİTİMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye’de sanat eğitiminin gerektiği kadar verilmediğini belirten Enver Yücel, “Türkiye’nin içinde bulunduğu sorun ve problemlerin kaynağının sanattan biraz yoksun kalmamızdan mı kaynaklanıyor? Birbirimize tahammülümüz azalıyor. Acaba nedeni okullarımızda sanat eğitiminin yeterli şekilde verilmemesi mi? Bunları biraz düşünelim. Eczacıbaşı Ailesi, uzun yıllardır bu sorunla uğraşıp ve tüm bu çabalarını İstanbul Modern Sanat Müzesi ile taçlandırdı. Daha güzel bir İstanbul ve Türkiye için, Bahçeşehir Üniversitesi olarak bizler de sizlere katkıda bulunmak isteriz. Oya Eczacıbaşı’nı kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.
EĞİTİM PROGRAMLARINDAN 500 BİN ÇOCUK YARARLANDI
Ödülünü almasının ardından kürsüye gelen Oya Eczacıbaşı, “Bahçeşehir Üniversitesi’nin bana layık gördüğü bu ödülü, bugüne kadar İstanbul Modern’e değer katan tüm arkadaşlarım adına almaktan büyük mutluluk duyuyorum. İstanbul Modern, 2004 yılında Türkiye’de özel sektörün öncülüğünde açılan ilk sanat müzesidir. İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni açarken amacımız, gündelik yaşam ile kültürün buluştuğu, toplumun her yaştan birçok kesimine ulaşarak çok yönlü bir sosyal platform oluşturmaktı. Değer katmak, değerlerin dünyaya anlaşılır şekilde aktarılmasını sağlamak temel hedeflerimizden biriydi. Bunu da başardığımızı düşünüyorum” dedi.
Toplumsal dayanışmayı önemsiyor ve bu konuda çalışmalarımızı sürdürdüklerini belirten Eczacıbaşı, “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz eğitim programlarımızdan 500 bin çocuk ve genç yararlandı. Bugün asıl onur duyduğumuz, Bahçeşehir Üniversitesi gibi akademik bir kurumun, İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni Türkiye’ye değer katan bir kuruluş olarak tanıması oldu. Bu ödül ile ayrıca İstanbul Modern Sanat Müzesi ekibinin motivasyonuna da katkıda bulunmuş oldunuz. Son olarak bu ödülü bana layık gören heyete şükranlarımı sunuyorum” dedi.