BAU Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencileri, Dr. Öğr. Üyesi Oya Mortan Sevi’nin verdiği “Grup Dinamikleri” dersinde gerçekleştirdikleri bir sunum ile Stigma konusuna dikkat çekti.
Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4. sınıf öğrencileri ve Dr. Öğr. Üyesi Oya Mortan Sevi, “Psikolojik Damgalama” olarak da bilinen Stigma’ya dikkat çekmek amacıyla bir çalışma gerçekleştirdi. Öğrenciler “Stigma Dilde Başlar” diyerek, toplumsal bir sorun haline gelmiş olan konu ile ilgili farkındalık yaratan yorumlarda bulundular.
Dr. Öğr. Üyesi Oya Mortan Sevi, “Özellikle ruhsal rahatsızlığı olan bireylere yönelik stigma (damgalama) konusu çok geniş ve genelde ihmal edilen bir konu. Bu sunumda amacımız, stigmanın öncelikle sözcüklerle kendini gösterdiğini ve birey ve toplum için yıkıcı sonuçları olabileceğini vurgulamak oldu.” dedi.
Psikolojik Damgalama olarak da bilinen Stigma, bir toplum ya da topluluğun bir gruba ya da bireye karşı yıkıcı inanç ve tutumları olarak tanımlanabilir. “Aptal, şizofren, deli, otistik” gibi kelimelerin bir birey ya da grubu tanımlar şekilde kullanılmasıyla ortaya çıkan ‘etiketleme’ durumu ile, etiketlenen birey/bireyler ayrımcılığa uğrar ve dışlanır.
Dr. Öğr. Üyesi Oya Mortan Sevi, “Bu dilin değişebilmesi için ilk adım, toplumun her kesiminde bir farkındalık oluşturmak olacaktır. Bilgi arttıkça önyargı, etiketleme, ayrımcılık ve damgalama azalır.” diyerek, çözümün toplumsal değişim ile gerçekleşebileceğini vurguladı.