Yapımı ve çekimleri Bahçeşehir Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran iki önemli belgesel Amerika Birleşik Devletleri’nde izleyicilerle buluşuyor. Yakın tarihimize ışık tutan “Türk Pasaportu” ve medeniyetlerin bugüne dek anlatılmamış hikayesini tarihi belgelerle sunan “Batıya Doğru Akan Nehir” belgesel filmleri ABD’nin önemli üniversitelerinde sırasıyla gösterilecek. Gösterimler sırasında Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel de ABD’li sanatsever, akademisyen ve öğrencilerle bir araya gelecek.
Yakın tarihimizin en önemli dönemine ışık tutan ve Bahçeşehir Üniversitesi akademik danışmanlığında çekimleri gerçekleştirilen “Türk Pasaportu” belgeseli İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altında olan Fransa’da Musevi kökenli vatandaşlara yardım eli uzatan “bir avuç” Türk diplomatının hikâyesini anlatıyor. Türkiye’de de gösterime giren ve büyük ses getiren belgesel, New York Üniversitesi’nde (NYU) ve Yale Üniversitesi’nde gösterime girdi. ABD’deki ilk gösterimi geçtiğimiz aylarda Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Türk Pasaportu” belgeseli, ABD’nin diğer üniversitelerinde de gösterilmeye devam edecek.
MEDENİYET BELGESELİ COLUMBIA ÜNİVERSİTESİ’NDE
Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa tarafından kaleme alınan ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi danışmanlığında hayat bulan, medeniyetlerin 12 bin yıllık anlatılmamış hikâyesi “Batıya Doğru Akan Nehir” belgeselinin ilk Amerika gösterimi ise Columbia Üniversitesi’nde gerçekleşecek. Çekimlerine dört yıl önce başlanan “Batıya Doğru Akan Nehir” belgeseli için 16 ülkede çekim yapıldı, 200 civarında bilim ve düşünce insanından görüşler alındı ve en gelişmiş bilgisayar grafikleri bir araya getirilerek eski çağların şehirleri ve eserleri tekrar canlandırıldı. Her biri 45 dakikalık 20 bölümden oluşan belgeselin uzun ve kısa olmak üzere iki versiyonu bulunuyor. Verimli Mezopotamya ve Anadolu topraklarında başlayan insanlığın uzun medeniyet yolculuğu yaklaşık on iki bin yıl öncesine uzanıyor. “Batıya Doğru Akan Nehir” medeniyet belgeseli, bu uzun yolculuğu ilk kez dengeli ve objektif bir bakış açısıyla anlatıyor.
Uluslararası fikir önderleri tarafından ‘medeniyet üzerine çekilmiş en kapsamlı belgesel’ olarak nitelendirilen “Batıya Doğru Akan Nehir” bir barış belgeseli olarak tanımlanıyor. Türkiye’de TRT tarafından yayınlanan belgesel önümüzdeki dönemde başta BBC olmak üzere 20 ülke televizyonunda da gösterilecek.
“Batıya Doğru Akan Nehir” belgeselinin ABD’deki ilk gösterimi 27 Mart 2012 Salı günü 19.00’da Columbia Üniversitesi’nde yapıldı. Bu gösterimden sonra belgesel ABD’nin dünyaca ünlü diğer üniversitelerinde de gösterilmeye devam ediyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, dünya tarihi açısından çok önemli iki belgeseli üniversite olarak hayata geçirdiklerini belirterek, bu belgesellerin dünyanın her tarafında izlenmesinin dünya barışına büyük katkı sağlayacağını umduğunu belirtti. Yücel “Bu iki çalışmada insanlığın yakın tarihine ve geçmişine ışık tutuyor olması dünya barışına büyük katkı sağlayacaktır. Özellikle “Türk Pasaportu” belgesel filmi Türklerin geçmişten günümüze insanları din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın nasıl sahiplendiğini gösteriyor. “Batıya Doğru Akan Nehir” belgeseli de medeniyetin 12 bin yıl önce Mezopotamya’dan çıkıp dünyaya nasıl yayıldığını anlatan muhteşem bir eser. Bu eser dünyaya şu mesajı veriyor; hiçbir medeniyet kendiliğinden var olmamıştır. Her medeniyet kendisinden önceki medeniyetin devamıdır.” dedi. Belgesellerin ABD’de büyük üniversitelerde gösterilmesinin Türkiye ve Bahçeşehir Üniversitesi açısından oldukça önemli olduğunu da ifade eden Enver Yücel, “Bu belgeselleri önce bilim insanları izlemeli ki dünyaya daha iyi anlatsınlar. Bu amaçla önümüzdeki hafta “Türk Pasaportu” belgeseli New York Üniversitesi’nde, “Batıya Doğru Akan Nehir” ise Columbia Üniversitesi’nde gösterilecek. Sonra ABD’deki diğer dünyaca ünlü üniversitelerde gösterimlerine devam edeceğiz” dedi.
Batıya Doğru Akan Nehir Belgeseli'nden Görüntüler
Türk Pasaportu Belgeseli'nden Görüntüler