Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler Akademisi 2 sertifika programının 4. haftası 8 Ekim 2011, Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş kampüsünde gerçekleşti.
Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Konacık Belediye Başkanı Mehmet Tosun, Belediye- İş Sendikası Başkan Danışmanı İsmail Hakkı Kurt, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan Özdemir ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ın katıldığı programımızda yerel yönetimlerden mevzuata, belediyecilik anlayışından mülki idareye değin birçok konuya temas edildi.
Sadettin Yücel, konuşmasına Osmanlı'ya dayanan vilayet sistemi, kaymakamlık mevkiinin o dönemlerdeki anlamı ve Osmanlı döneminde yerel hizmetlerin verilme şekliyle ilgili tarihsel bir perspektif sunarak başladı. Kaymakam kelimesinin makamı ikame eden anlamındaki kaim-i makam kelimesinden geldiğini belirten Yücel, Kaymakamlık ünvanının Osmanlı ordusunda yarbaylık anlamına geldiğini ama zamanla tüm idari yapımız gibi sivilleşerek bugünkü anlamını kazandığını anlattı.
Mehmet Tosun, narenciye, hayvancılık sektörlerinden artık uzaklaşmış olan Bodrum'un geçiminin neredeyse tamamını turizmden sağlamakta olmasından dolayı bu konudaki çalışmalara ciddi şekilde ağırlık vererek Bodrum'un tam anlamıyla bir turizm bölgesi haline getirileceğini söyledi.
İsmail Hakkı Kurt, gazetelerin algıları değiştirmesinden, çoğunun doğruluklarının tartışıldığından bahsetti. Örneğin ülkemizde kamuda çok fazla insanın çalışıyor olduğu algısı oluşturulduğunun fakat aslında OECD ülkelerine oranla en az kamu görevlisi çalıştıran ülkeler arasında olduğumuzu belirtti. 2008'den bu yana kamu görevlilerinde ciddi bir azalma gözlemlediğini ve bunun teknolojik gelişmeye bağlı olmadığının altını çizerek bu durumun istatistiklere yansımayan bir gelişme olabileceğini vurguladı.
Hasan Özdemir, Türk İdari Sisteminin yapısını; ardından yasama, yürütme ve yargı arasındaki yetki alanlarını çizen bir konuşma yaptı. Ayrıca bahsi geçen kurumların görev sınırlamaları hakkında açıklamalarda bulundu. Özdemir, İl Genel Meclisi üyeliğinin çok büyük öneme haiz bir mevki olduğunu belirtti. Bunun doğal bir sonucu olarak İl Özel İdareleri'nin İl Genel Meclis üyelerinden oluşması sebebiyle oldukça önemli kurumlar olduğunu vurguladı.
İsmail Ünal, 21. yüzyıl belediyeciliği kapsamında belediyelerin nasıl yönetilmesi ve yönlendirilmesi gerektiğiyle ilgili bilgilerini paylaşırken; kendi bölgesinden yani Beşiktaş semtinden örneklerle zenginleştirdiği bir sunum yaptı. İsmail Ünal, Beşiktaş'ı bir ilçeden çok gündüz nüfusu iki milyonu bulan gece ise en az 250 bin kişinin başını bu bölgede yastığa koyduğu bir "kent" olarak tanımladı.