Proje Başlığı: Akademide Duygusal Emek ve Toplumsal Cinsiyet |
Projenin Yürütüleceği Kurum: Bahçeşehir Üniversitesi |
Proje Ekibi: Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Akdemir Son, Bahçeşehir Üniversitesi Ortak Araştırmacı: Doç. Rahime Süleymanoğlu-Kürüm, Bahçeşehir Üniversitesi |
Bursiyer İlanı:
Akademide Duygusal Emek ve Toplumsal Cinsiyet başlıklı 3501 TÜBİTAK Kariyer Geliştirme projesinde çalışmak üzere bir doktora sonrası bursiyer ve bir yüksek lisans bursiyeri arıyoruz. Proje Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde Dr. Ayşegül Akdemir Son’un yürütücülüğünde gerçekleştirilecektir.
Bu çalışma toplumsal cinsiyetin duygusal emek üzerindeki etkilerini akademi özelinde incelemektedir. Daha önceki çalışmalarda toplumsal cinsiyet ve duygusal emek arasındaki ilişki incelenmiş olup iş yaşamında kadınlardan bu tür emeğin daha çok beklendiği, kadınların ‘doğal’ olarak duyguları daha iyi anladığı ve yönettiği gibi varsayımların yaygın olduğu ve duygusal emeğin cinsiyetlendirilmiş bir emek biçimi olduğu görülmüştür. Ancak insani ilişkilerin önemli bir yer tuttuğu akademik bağlamda Türkiye’ye dair kapsamlı çalışmalar bulunmamaktadır. Proje bu eksikliği gidermeyi hedeflemektedir.
Duyguların çeşitli toplumsal süreçleri ve yapıları anlamlandırmada büyük bir potansiyele sahip olduğu gerçeği 1980’li yıllardan itibaren özellikle sosyoloji, antropoloji ve siyaset bilimi alanlarında kabul görmektedir. Bir emek türü olarak duygusal emek ise bu görünmezlik durumundan mustariptir; kişinin bedensel ve zihinsel çabasını gerektirir ve bu emek aşırı sarf edildiğinde tükenmişlik ve stresin yarattığı düşük iş memnuniyetine yol açmaktadır. Bu proje, duygusal emeğin toplumsal cinsiyet başta olmak üzere çeşitli demografik özelliklere göre nasıl şekillendiğinin anlaşılmasını amaçlamaktadır. İki taraflı bir etkileşimin sonucu olan duygusal emeğin her yönüyle anlaşılabilmesi için bu çalışmada hem akademisyenlerin duygusal emek pratikleri hem de üniversite öğrencilerinin bu yöndeki beklentileri araştırılacaktır.
Araştırmada vaka analizi yöntemi kullanılacak olup toplam 4 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya) niteliksel veri toplanacaktır. Öğrencilere uygulanacak olan odak grup mülakatları yardımıyla çeşitli senaryolar karşısındaki tutumları ölçülecektir. Akademisyenlerle ise yarı-yapılandırılmış derinlemesine mülakatlar yapılıp eleştirel söylem analizi ile incelenecektir.
20 ay sürecek olan projemizde 9 iş paketi bulunmaktadır. Bursiyerler betimsel çerçevenin oluşturulması, mülakat ve odak grup görüşmelerinin gerçekleştirilmesi ve deşifre edilmesi, veri analizi ve projenin sonunda çalıştay düzenlenmesi aşamalarında aktif katkıda bulunacaktır. Araştırmada verilerin analiz edilmesi için güdümlü içerik analizi ve eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılacaktır. Bursiyerlerin bu yöntemlerdeki yetkinliğini artırmak üzere araştırma yöntemleri eğitimi aldırma imkânı bulunmaktadır.
Aranan Nitelikler:
(Doktora sonrası bursiyer)
*Sosyoloji, antropoloji, psikoloji, eğitim bilimleri veya herhangi bir sosyal bilim alanında doktorasını tamamlamış olmak.
*İyi derece yazılı ve sözlü İngilizce bilgisine sahip olmak
*Niteliksel yöntemlerle veri toplama ve analiz etme konusunda deneyim sahibi olmak
*Seyahat engelinin bulunmaması
*Veri toplanacak illerden herhangi birinde ikamet etmesi
(Yüksek lisans bursiyeri)
*Sosyoloji, antropoloji, psikoloji, eğitim bilimleri veya herhangi bir sosyal bilim alanında yüksek lisans öğrencisi olmak.
*İyi derece yazılı ve sözlü İngilizce bilgisine sahip olmak
*Seyahat engelinin bulunmaması
*Veri toplanacak illerden herhangi birinde ikamet etmesi
Başvuru Koşulları:
Adaylar 19.02.2024 tarihine kadar özgeçmişleri, 1 sayfayı geçmeyen niyet mektubu, iki adet referans mektubu (referans yazanlar tarafından doğrudan aşağıdaki adreslere gönderilmeli) ve yüksek lisans bursiyer adayları için transkriptlerini aysegul.akdemir@bau.edu.tr ve rahime.kurum@bau.edu.tr adreslerine konu bölümüne Tübitak 3501-Duygusal Emek yazarak göndermelidir. Başvuru sürecinin kapanmasını takiben en geç 10 gün içinde adaylarla sözlü mülakat yapılacaktır.